vrijdag 26 september 2014

26-9: Dagje luieren in Sedona

Vandaag lekker rustig aan gedaan.
Eerst naar het Tlaquepaque winkeltjes kijken waar kunstenaars galerijen hadden met veel uiteenlopende kunst en handwerk.
Tevens was er een kleine farmers markt waar lokale produkten uit de streek werd verkocht.
Het centrumpje was in een Mexicaans achtige stijl gebouwd. Zo kwam het althans bij ons over. Erg leuk met diverse fonteintjes en kleine straatjes.
Hierna zijn we naar de hoofdstraat van Sedona gegaan waar nog meer winkeltjes elkaar opvolgden. Diverse items zijn aan ons blijven plakken.
Prachtig centrum waar veel te zien is.
Om nog wat af te koelen zijn we na de middag naar Cresent moon ranch gereden. Dit is een parkje waar je kan picknicken of wandelen door een bos langs een beek.
Dat laatste hebben we dan ook gedaan. Erg rustig en verkoelend.
Tegenover ons motel is een kleine outletstore waar vandaag ook een kleine markt was. Na ons rondje hierover, waar een aantal dollars van eigenaar wisselde, besloten we om nog wat af te koelen in het zwembad.
Straks gaan we de zonsondergang vanaf het vliegveldje dat op een heuvel ligt bekijken en aansluitend eten bij Red Planet Diner.

Grtjs. G&P

25-9: Gallup naar Sedona

Na een wat onrustige nachtrust zijn we maar om 0830 gaan ontbijten en uitchecken.
Het onrustige kwam door goederentreinen die om de 20min. op 400mtr afstand ons motel passeerden en het nodig vonden om speciaal naar ons te toeteren. Althans daar leek het op...
Waarom ze toeterden is ons niet bekend want zowel naar links als rechts was binnen enkele km's geen spoorwegovergang te bekennen.
Aldus een wijze les geleerd: boek geen motel binnen 1km van een spoorlijn.
Vandaag gingen we via Petrified forest en meteor crater naar Sedona toe voor onze voorlaatste overnachtingsplek.
Petrified forest is eigenlijk 2 gedeeltes. Het eerste (als je zoals wij van noord naar zuid door het park rijd) gedeelte noemen ze painted desert en bestaat uit een vlakte met heuvels die van wit tot paars gekleurd zijn. Prachtig om te zien en te fotograferen met het zonnetje lekker aan de hemel. Oh ja in het visitor center is zowel een t-shirt als blouse aan onze vingers blijven plakken.
Na painted desert volgden algauw de view points van petrified forest (versteend woud letterlijk vertaald).
Hier liggen op sommige plekken een paar stukken  en op andere plekken heel veel versteende stukken bomen of bijna gehele boomstammen.
Vroegere ontdekkingsreizigers hebben al een boel meegenomen of zelfs met dynamiet opgeblazen om te kijken of er
smaragden en andere edelstenen in zaten.
Het landschap doet niet aards aan en je waant je in een of andere sciencefiction film.
Naast de natuurlijke  bezienswaardigheden zijn er ook overblijfselen van de vroegere indianen met hier en daar rotstekeningen.
Na dit prachtige gebied volgde een stuk snelweg en bij Holbrook even eraf voor het van vroeger bekende Wigwam hotel waar je in een echte wigwam kunt overnachten en er ook nog wat jaren 50 60 auto's rondom staan geparkeerd. Zoals het er nu bij lag leek het vergane glorie.. Na wat inkopen bij de supermarkt en een snelle lunch bij Popeye's op naar Meteor crater.
Deze krater die door een meteoor (natuurlijk) 50000 jaar geleden is gevormd heeft een diameter van 1,2km en 175meter diep.

Astronauten hebben hier getraind voor de maanlanding en oa. een pop (2meter groot) staat nu op bodem van de krater en kun je met het blote oog niet zien. Binnen is er een expositie, museum en filmpje over het ontstaan, ontdekking en meteoriet vondsten.

Interessant om te zien en toen we dan ook klaar waren en naar buiten wilden was het aan het gieten en onweren. Even wachten maar... Het klaarde al snel op en we konden verder op pad. Via Flagstaff waar we even getankt hebben verder naar Sedona waar we in Village of oak Creek in het Desert Quail Inn overnachten. Een prachtige streek met rode bergen en een temp. van 29°c.