dinsdag 14 juli 2015

13-7: Zon + regen = regenboog en duinen.

Vanmorgen uit Montrose vertrokken met de zon op ons bolleke. De route die we volgen is ruwweg : kebler pas, crested butte, creede,  alamosa en vervolgens overnachten in Great Sand . Maar eerst kebler pas. Een weg die voor 3/4 onverhard is maar zeer goed begaanbaar voor elk voertuig. Slechts hier en daar stukjes wasbord waardoor even alles in de auto rammelt. De weg voert door bossen en velden tussen de bergen naar boven toe. Veel gekleurde bloemen in de velden en op de bergen nog hier en daar wat sneeuw. Het zal saai worden maar ja wederom een prachtige route. In crested butte was het erg druk wegens een of andere festiviteit. Zijn we verder niet gaan uitzoeken slechts wat foto's gemaakt van Joris en de draak. Een kunst object van metaal. Verder naar creede. Dit op aanraden van een meneer in denver waar we de eerste dag mee gebabbeld hebben. De weg ernaartoe voerde door een vallei waar een aardige plens water uit de lucht kwam vallen. Gevolgd door.... een regenboog (nr.1). Daarna uit de regen in de zon weer een bergpas over. De naam ben ik kwijt maar vanaf deze berg gaat al het water dat link eraf loopt naar de Pacific Ocean,  en het water dat naar rechts eraf stroomt uiteindelijk in de Atlantische oceaan.  Dit wordt ook wel continental divide genoemd. Eenmaal over de berg weer regen gevolgd door nr.2  regenboog. Tijdens de afdaling  (het was inmiddels weer droog) zagen we cowboys die een kudde koeien en kalveren voortdreven.  Leuk om het eens echt te zien ipv op film. Aangezien we niet de enige toerist waren was de weg even geblokkeerd door ons.
Eenmaal in creede wat eigenlijk alleen bestaat uit een hoofdstraat waar alle winkels en restaurants liggen, even de benen gestrekt en een late lunch genomen bij Kip's grill. De tent zag er een beetje hippie achtig uit maar het eten was lekker. Na het tanken van buik en auto verder naar Alamosa. Het begon weer te regenen waardoor er een 3e regenboog te zien was. Veel kaarsrechte wegen langs boerderijen waar dieren en gewassen worden gehouden en geteeld. En nu zagen we dus ook waarom ze die cirkels van gewassen zo zaaien. Een lange arm die op diverse punten ondersteund word door tractor wielen draait langzaam over het gewas rond en besproeit dit met water. Deze arm zal toch zeker 50 meter lang zijn waardoor er een cirkel van 100m in diameter ontstaat.
In alamosa bij de Wallmart wat boodschappen gehaald en naar de laatste stop, Great Sand Dunes NP. Op de weg ernaartoe zagen we in de verte regen boven de velden hangen en met de zon in de rug..... regenboog 4. Alhoewel het was een deel van de boog. Het was inmiddels al na 7 uur. Snel inchecken in Great Sand Dunes lodge, spullen op de kamer zetten en naar de duinen voor zonsondergang mee te maken. Nou dachten we toen we van Alamosa richting het park reden, is dat alles van duinen, het lijkt zo klein. En dan sta je 1 uur later voor de duinen. Ik heb nog geen getallen maar ze zijn hoog (even Wikipedia gecheckt 230 meter hoog en op een oppervlakte van 80 km2 ) Zo hoog dat van beneden mensen die op de top lopen net zichtbaar zijn. Je kunt er soort snowboards huren om te zand-surfen. Na heel wat kiekjes later en de zon was toch al bijna onder terug naar de kamer voor wat na genieten van de kolibrie die af en aan vliegen op de waterbakjes.