dinsdag 30 juni 2015

29-6: Toeren door de BlackHills

Vannacht wakker geschrokken door hevig onweer gevolgd door regen en hagel. Gelukkig duurde het maar een klein uurtje.   Tegen 0900 pas opgestaan met (Hoe saai kan het worden) de zon aan de hemel. Vandaag stond een rustig dagje op de planning met een rit door de bergen, bezoek aan Crazy Horse Memorial,  Mt Rushmore en rondje om Sylvan lake.
Sylvan lake was druk bezocht door watersporters en kinderen die ondanks dat het water brrrr was , volop aan het spetteren waren. Het meer is gevormd doordat er aan de achterkant tussen rotsen een dam is gemaakt.
Na de nodige plaatjes schieten en de noodzakelijke lunch, verder naar Crazy Horse. Dit is een project dat sinds 1948 bezig is en gefinancierd door toeristen. Prachtig om te zien maar het gaat nogal wat jaren duren voor het klaar is.
Vlak voor we verder wilden kwam er een verfrissing aan in de vorm van regen en onweer. Wachten of naar de auto rennen?  Bij twijfel. .... wachten dus. Na 15 min. leek het minder te worden dus toch maar snel de auto gehaald. Dankzij de 21 eeuwse techniek in de vorm van verwarming en airco was ik in een mum van tijd droog.
Richting Mount Rushmore klaarde het al gauw op en scheen de zon weer volop.
We blijven hier tot na de avond ceremonie en dan terug naar het motel.

Omdat we al ter plekke ruim op tijd een plekje uitgezocht in het auditorium. Maar goed ook want 1.5 uur later was het stampevol. Na wat uitleg en de gebruikelijke waarschuwingen door een Ranger, begon het programma met een video op een groot scherm met de achtergronden van de 4 presidenten en hoe het beeldhouwwerk tot stand kwam. Op het einde (het was inmiddels donker) werden de presidenten verlicht. Hierna begon het Amerikaans volkslied waarbij iedereen opstond en meezong. We kregen er beide kippenvel van.

Militairen in actieve dienst en veteranen werden naar voren geroepen en 4 mochten meehelpen de vlag in te halen en op te vouwen. Typisch Amerikaans maar leuk en mooi om mee te maken. Helaas met de gsm geen foto's van de avond in de blog kunnen toevoegen.